Телефон за резервации: +359 878 334 978   |

Созопол

Град на изкуството и любовта

Въздухът в Созопол се смесва с изкуството. Или по-точно, изкуството е главна част от атмосферата на Созопол. В Античността градът е основан в чест на гръцкия бог на изкуството Аполон, а днес е домакин на най-популярния фестивал в България – Празниците на изкуствата „Аполония”.
Обгърнато от два прекрасни плажа, малкото рибарско градче Созопол вече няколко десетилетия привлича артистичните среди на България, които съжителстват с туристите и местните хора в Новия и Стария град. В Созопол ще намерите множество и разнообразни забележителности и развлечения – от археологически и паметници на културата, през театрални постановки, концерти и шоу-програми, ресторантчета и увеселителни комплекси, до екскурзии с лодки и яхт-клубове, природни и подводни забележителности – с всичко това Созопол е идеалното място за ваканции.
Градът е разположен в южната част на Бургаския залив и има около 5 000 жители. Три са основните източници на икономическото развитие в Созопол – туризмът, земеделието и промишления риболов.
Като домакин на Празниците на изкуствата „Аполония”, веднъж годишно Созопол се превръща в магическо място, изпълнено с артистичен дух. Във фестивала, който трае над 10 дни, взимат участие хора на изкуството от България и чужбина. Най-добрите музиканти, танцьори, поети, театрали и представители на кино-изкуството показват творбите си в началото на септември.
История

Созопол е най-древният град на Българското Черноморие – основан е през 610 год. преди Христа. Славната му 26-вековна история е добре съхранена в атмосферата на града. Основателите му – гърци от Милет – го наричат Аполония в чест на елинския бог на изкуствата и занаятите. Много бързо древна Аполония се превръща не само в значим търговски център, но и в мястото, на което си дават среща елинската и тракийската култури. През вековете градът е познат като Аполония Понтика, което означава Аполония на Черно Море, а също и Аполония Магна – Велика Аполония. Символът на Созопол – котвата – се изсича на всички монети още от 6-ти век пр. н.е., което говори за значимостта на Аполония в морската търговия. Богатият град скоро се превръща и в културен център и затова бива наречен Аполония Магна.
Древни източници посочват, че Аполония приема християнството през 4-ти век и подобно на редица други градове, наречени на бог Аполон, се преименува на Созопол – „Град на спасението”. През Средновековието Созопол е най-големият риболовен център на българското Черноморие, а в по-късни времена развива и утвърждава туристическия си потенциал.
В периода на българското Възраждане Созопол придобива днешния си облик с характерните къщи, завършени с камък, бяла мазилка, дървено покритие на фасадите и червени керемидени покриви. Днес 45 от възрожденските къщи са запазени като паметници на културата в архитектурния резерват на Стария Созопол.

 

Климат

Югоизточна България, където са Бургаският залив и Созопол, се радва на благоприятен и мек климат благодарение на влиянието на морето. Това е едно от големите предимства на тази част от страната, а едновременно с това тук се срещат и ясно изразени четири сезона. Обичайно летата са горещи и без дъжд – рядко е задушно, тъй като климатът се характеризира с умерена влажност. Зимите са студени, но не и мразовити. Средната температура през януари е 6○ С, а през юли – 27○ С.